CCUS demo-fabriek koninklijk van start in Aalborg, Denemarken.
Vandaag heeft het internationale innovatie- en demonstratieproject ConsenCUS haar elektrochemische CO2 afvang- en conversie-demonstratiefabriek voor cementproductie in gebruik genomen in Aalborg, Denemarken. Een speciale delegatie bestaande uit kroonprins Frederik van Denemarken, de EU-commissaris van Energie mevrouw Kadri Simson en de Deense minister van Energie, Klimaat en Voorzieningen Lars Aagaard hebben de demonstratiefabriek geopend tijdens het internationale CCUS Forum in Aalborg. De aanwezigheid van de delegatie onderstreept het groeiende belang dat CCUS heeft voor het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen.
Cement, olie en magnesium
ConsenCUS, gestart in 2021, is een 4-jarig innovatie- en demonstratieproject. Het doel is om een innovatieve techniek voor CO2 afvang te demonstreren bij fabrieken die moeilijk zijn te verduurzamen vanwege inherente CO2 emissies, en hierbij alleen elektriciteit te gebruiken. Het combineert een elektrochemische afvang- en regeneratie-unit waar de CO2 wordt gescheiden uit de rookgassen. In een tweede unit wordt de CO2 geconverteerd naar bruikbare gassen zoals formaat en mierenzuur. Door gebruik te maken van hernieuwbare elektriciteit kan de ‘footprint’ van deze techniek zo klein mogelijk gehouden worden. Hiermee draagt ConsenCUS bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie.
Cement, olie en magnesium
Naast het demonstreren van de innovatieve technologie in verschillende industriële omgevingen, richt ConsenCUS zich ook op het modelleren van cyclische CO2 -opslag ondergronds, de techno-economische impact van de innovatie op de industriële waardeketen, het analyseren van de Life-Cycle van de techniek en het ontwerpen van CO2 clusters en waardeketens. Speciale aandacht is er ook voor het bestuderen van de impact van CCUS op lokale gemeenschappen.
Na de demonstratie bij de cementfabriek Aalborg Portland zal ConsenCUS meer testresultaten verzamelen door te testen bij twee andere industrieën: de olieraffinaderij van OMV Petrom bij Ploiesti in Roemenië en bij de vestiging van Grecian Magnesite in Yerakini, Griekeland. Alle drie industrieën zijn zeer betrokken bij het ontwikkelen van technieken om CO2 te kunnen afvangen.
Over ConsenCUS
ConsenCUS is een vierjarig innovatieproject binnen het Horizon2020 programma van de EU, gefinancierd onder Grant No 101022484. In het project werken 19 partners uit 7 landen samen. Het project onderzoekt hoe met behulp van een innovatieve elektrochemische techniek CO2 kan worden afgevangen en omgezet in bruikbare producten. Dit wordt gecombineerd met onderzoek naar veilig transport, (tijdelijke) ondergrondse opslag om zo levensvatbare net-zero industrieclusters te kunnen ontwerpen. Hierbij is er specifieke aandacht voor de interactie met lokale gemeenschappen en hun kijk op de technologische ontwikkelingen.
Het ConsenCUS consortium bestaat uit:
Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Wetsus, Coval Energy (NL), Technische Universiteit van Denemarken, Geological Survey of Denmark and Greenland, Danish Gas Technology Centre, Aalborg Portland (DK), Heriot-Watt University, Robert Gordon University, NZTC, British Geological Survey (UK), Center for Research and Technology Hellas, Grecian Magnesite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Zhejiang University, Shanghai Jiao Tong University (CN) en University of Calgary (CA).
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101022484
Website: www.consencus.eu
Video: About ConsenCUS – YouTube
Contact
Voor meer informatie over ConsenCus, neem contact op met
Dirk Koppert, projectmanager
d.koppert@newenergycoaliton.org